• Hotspots Arrow
  • Reistijd Arrow

Filters
Arrow

Reistijd
Arrow

Vervoer

  • Auto
  • Openbaar vervoer
  • Fietsen
  • Lopen

Maximale afstand

Ontdek Drachten aan de Drachtstervaart

In het oosten van Friesland ligt Drachten, met 45.000 inwoners na Leeuwarden de grootste woonkern van Friesland. Drachten is onderdeel van de gemeente Smallingerland (55.000 inwoners), maar verzorgt een veel groter gebied. Ondanks de grootte van Drachten herken je er op diverse plekken nog de geschiedenis van de veendorpen. De heropening van de Drachtstervaart heeft die identiteit verder versterkt. De charme van Friesland is in dit waterrijke gebied overal voelbaar. Uitgestrekte vaarten en meren, fraaie natuurgebieden en een bescheiden doch ondernemende volksaard. Drachten is eenvoudigweg een heerlijke plaats om te wonen.

Gezellig centrum

Drachten heeft een gezellig centrum met een uitgebreid winkelaanbod. In de autovrije winkelstraten is het prettig boodschappen doen en winkelen, terwijl u hier in de zomer ook heerlijk kunt ‘slenteren’ om daarna uit te blazen op één van de sfeervolle terrasjes. Drachten staat ook bekend om de aanwezigheid van het grootste theater van noordelijk Nederland. De grote zaal van schouwburg De Lawei biedt plaats aan ruim achthonderd personen. Liefhebbers van theater, cabaret en muziek worden hier op hun wenken bediend. Tevens heeft Drachten een museum. Museum Dr8888 is een podium voor Noord-Nederlandse beeldende kunst en de geschiedenis van Smallingerland en is gevestigd in een voormalig Franciscaner klooster in het centrum van Drachten. Andere hoogtepunten zijn jaarlijkse evenementen als de Kunst- en Boekenmarkt, het straatfestival, de Oldtimerdag, herfstkermis en ‘Drachten in Stijl’ met modeshows van de winkeliers in Drachten.

Onderwijsinstellingen

Naast culturele en commerciële voorzieningen kent Drachten een breed aanbod aan onderwijsinstellingen, o.a. in het Leerpark. Ook biedt Drachten ruimte aan vele bedrijven, waaronder ‘high tech’ bedrijven geclusterd in het Innovatiecluster Drachten. Tenslotte staat in Drachten het ziekenhuis Nij Smellinghe waar alle specialismen vertegenwoordigd zijn en dat zorg biedt aan de inwoners die voornamelijk afkomstig zijn uit de gemeenten Smallingerland, Opsterland, Achtkarspelen, Ooststellingwerf, Tietjerksteradeel, Marum en Grootegast.

Centraal gelegen plek

Drachten bevindt zich op een zeer centraal gelegen plek met goede aansluitingen op snelwegen. De Friese hoofdstad Leeuwarden ligt op slechts dertig kilometer afstand, evenals ‘schaatsmekka’ Heerenveen. Ook de Martinitoren komt snel genoeg in zicht, want winkel- en cultuurstad Groningen is maar veertig kilometer verderop. Kortom, Drachten is een ideaal vertrekpunt voor mensen die buiten de plaats werken én voor leuke dagjes uit. Vanuit Drachtstervaart bent u zo in het centrum van Drachten of op de verbindingswegen naar de rest van het land. Behalve om te varen is dit ook een ideaal vertrekpunt voor fiets- of wandeltochten in de directe omgeving of de natuur- en bosgebieden in de regio.

Deel deze pagina: