Wonen aan het water in Drachtstervaart

Wonen aan het water

Nieuwbouw aan de Drachtstervaart

De wijknaam Drachtstervaart verwijst naar de Drachtster compagnonsvaart, het kanaal dat in de zeventiende eeuw werd gegraven om handelswaar te vervoeren naar Holland. Aan de oevers verschenen pakhuizen, scheepswerven en smederijen. Veel van de beroemde Friese skûtsjes zijn langs deze vaart gebouwd. Het komt trouwens zelden voor dat er in een historisch gebied nieuwbouw woningen worden gebouwd. De Drachtstervaart zorgde ervoor dat de afzonderlijke dorpjes Noorder en Zuider Dragten destijds aan elkaar groeiden. In 1641 was dit zover gevorderd dat de plaats Drachten ontstond. De Drachtstervaart heeft dan ook een belangrijke rol gespeeld in de historie van Drachten.

Inwoners van het Friese Drachten

De inwoners van het Friese Drachten hebben het tientallen jaren zonder Drachtstervaart moeten doen. Deze vaart werd in de periode 1963-1971 stapsgewijs voor een groot deel gedempt. Veel Drachtsters vonden dit zonde, want hiermee is een stuk historie verloren gegaan. Het bleek ook niet zo logisch toen het Friese (water)toerisme opkwam. Om dezelfde charme als de andere Friese steden uit te kunnen stralen werd in 2002 besloten om een deel van de vaart te heropenen.

Het verhaal van het verleden en heden is het vertrekpunt voor het ontwikkelen van de visie Waterfront Drachten. De combinatie van dit verhaal met de ambities uit de samenleving om het water beter vindbaar, zichtbaar en beleefbaar te maken vormen de basis voor deze visie.

De Drachtstervaart heeft een open vaarverbinding met het Friese merengebied. Daardoor kunt u, met staande mast, vanuit huis varen en direct genieten van een plezierige zeiltocht.

Planning

De planning ziet er als volgt uit:

Bestemmingsplanprocedure – t/m eind 2019
Start ontwikkeltraject – najaar 2018/ begin 2019
Omgevingsvergunning – 2e helft 2019
Start verkoop fase 1 – eind 2019

Belangstelling in Drachtstervaart

Heeft u interesse in Drachtstervaart? Schrijf u in als belangstellende en mis niets omtrent de ontwikkelingen van Drachtstervaart.

Deel deze pagina:

Hoe kunnen we u helpen?