Drachten: Dorp temidden van water en groen

Drachten heeft een gezellig centrum met een uitgebreid winkelaanbod. In de autovrije winkelstraten is het prettig boodschappen doen, terwijl u hier in de zomer ook heerlijk kunt 'slenteren' om daarna uit te blazen op één van de sfeervolle terrasjes. De overkapte wandelpromenades en beschikbare parkeergelegenheid maken het winkelen extra aangenaam. Drachten staat ook bekend om de aanwezigheid van het grootste theater van noordelijk Nederland. De grote zaal van schouwburg De Lawei biedt plaats aan ruim achthonderd personen. Liefhebbers van theater, cabaret en muziek worden hier op hun wenken bediend. Andere hoogtepunten zijn jaarlijkse evenementen als de 1-2-3 feesten, het skûtsjesilen, de dragraces en de bloemenmarkt.

Drachten is de hoofdplaats van de gemeente Smallingerland en bevindt zich op een zeer centraal gelegen plek. De Friese hoofdstad Leeuwarden ligt op slechts dertig kilometer afstand, evenals ‘schaatsmekka’ Heerenveen. Ook de Martinitoren komt snel genoeg in zicht, want winkel- en cultuurstad Groningen is maar veertig kilometer verderop. Kortom, Drachten is een ideaal vertrekpunt voor mensen die buiten het dorp werken én voor leuke dagjes uit. Vanuit Drachtstervaart bent u zo in het centrum van Drachten of op de verbindingswegen naar de rest van het land. Behalve om te varen is dit ook een ideaal vertrekpunt voor fiets- of wandeltochten in de directe omgeving of de natuur- en bosgebieden in de regio.

Waar historie en heden elkaar raken
De wijknaam Drachtstervaart verwijst naar de Drachtster compagnonsvaart, het kanaal dat in de zeventiende eeuw werd gegraven om handelswaar te vervoeren naar Holland. Aan de oevers verschenen pakhuizen, scheepswerven en smederijen. Veel van de beroemde Friese skûtsjes zijn langs deze vaart gebouwd. De Drachtstervaart zorgde ervoor dat de afzonderlijke dorpjes Noorder en Zuider Dragten aan elkaar groeiden. In 1641 was dit zover gevorderd dat de plaats Drachten ontstond. De Drachtstervaart heeft dan ook een belangrijke rol gespeeld in de historie van het dorp. De Drachtstervaart heeft een open vaarverbinding met het Friese merengebied. Daardoor kunt u, met staande mast, vanuit huis varen en direct genieten van een plezierige zeiltocht.

Contact

Miranda Venekamp-Brandt
Manager Marketing & Sales